titel 2

Bodems

Als je niet veel tijd hebt, is er tegenwoordig een keur aan kant en klare bodems te koop: bladerdeeg, hartige taartdeeg, fillodeeg en meer. Maar er gaat natuurlijk niks boven een zelfgemaakte bodem. Hieronder een aantal basisrecepten, die voldoende zijn voor een ronde vorm met een doorsnee van 26-30 cm, of voor ongeveer 8 kleine vormpjes.

Gistdeeg
Ingredienten:
- 20 gr verse gist
- 1/8 l lauwwarm water
- 250 gr tarwebloem
- 1/2 tl zout
- 4 el olijfolie

Bereiding:
De gist in het lauwwarme water los roeren. Bloem, zout en olie in een schotel doen, het gistmengsel erbij doen en alles snel met de hand tot een speopel deeg kneden. Deeg platdrukken en afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats ongeveer 30 minuten laten rijzen. Het is nu klaar voor gebruik

Pasteideeg
ingrediŽnten:
- 200 gr tarwebloem
- 75 gr keiharde boter
- 1 tl zout
- 1 tl azijn
- 75 ml koud water

Bereiding:
De keiharde boter op de gezeefde bloem gooien en met twee messen in kleine stukjes snijden. Zout, azijn en water erbij gooien en door elkaar werken. Met koele handentot een glad deeg kneden. De taartvorm met het deeg bekleden en 20 minuten in de ijskast laten afkoelen. Het is nu klaar voor gebruik

Kwarkdeeg
ingrediŽnten:
- 200 gr tarwebloem
- 1/2 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 100 gr magere kwark
- 4 el melk
- 4 el olie

 

Bereiding:
Het zout en de bakpoeder door de bloem werken. Alle overige ingrediŽnten erbij en met de hand tot een soepel deeg kneden. Laat het deeg op een koele plaats 15 minuten tot rust komen. Het is nu klaar voor gebruik.

Bladerdeeg
ingrediŽnten:
- 3 ons bloem
- 3 ons keiharde boter
- wat water

Bereiding:
Zeef de bloem boven een kom. Leg de harde boter op de bloem en snij de boter met twee messen in stukken. Gooi de boter en bloem in een diepe kom, voeg er telkens een beetje water bij en maak er met behulp van een spatel een bal van. Gebruik niet meer water, dan hoog nodig is. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deel uit to een lap van een halve centimeter dik. Vouw de lap 6 keer dubbel en leg het deeg in een met bloem bestoven schaal. Laat een kwartier rusten. Rol het deeg weer uit op dezelfde manier en laat weer rusten. Herhaal de handeling nog een derde en laatste keer. Het is nu klaar voor gebruik.
 

[Home] [De bodem] [Recepten] [Van advies] [Het kook winkeltje] [Recept leveren?]

Copyright www.hartigetaart.nl

engelse vlag
Nederlandse vlag1