Deeg

Deeg

Zelf deeg maken of kopen?

Tegenwoordig zijn er heel veel kant en klaar hartige taart deeg opties in de winkel. Maar het is natuurlijk leuker om het helemaal zelf te doen. Hieronder 4 basisrecepten inclusief een vegan deegrecept. Succes!

Gistdeeg
Ingrediënten:
-20 gr verse gist
-1/8 l lauwwarm water
 250 gr tarwebloem
 1/2 tl zout
 4 el olijfolie

Bereiding:
De gist in het lauwwarme water los roeren. Bloem, zout en olie in een schotel doen, het gistmengsel erbij doen en alles snel met de hand tot een soepel deeg kneden. Deeg platdrukken en afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats ongeveer 30 minuten laten rijzen. Het is nu klaar voor gebruik.

Vegan deeg
Ingrediënten
250 gr bloem
65 ml olijfolie
65 ml water
0,5 tl zout

Bereiding
Doe de bloem in schaal, voeg zout eraan toe. Lepel zout door bloem, zodat het verspreid is.Meng in andere kom het water en de olijfolie met een vork samen.Maak een kuiltje in de bloem, giet er beetje voor beetje het olie/water mengsel bij. Blijf goed roeren tot al het vocht verwerkt is voor je er weer wat bij gooit. Als alles is verwerkt moet je een mooi stevig deeg hebben. Is het te vochtig gooi er dan nog wat bloem bij. Voor soepel deeg, nog even 5 min stevig door kneden. Leg deeg tenminste 1 uur in de koelkast voor gebruik . Verder gebruiken als andere hartige taart deeg. 

Kwarkdeeg
Ingrediënten:
200 gr tarwebloem
1/2 tl zout
1 tl bakpoeder
100 gr magere kwark
4 el melk
4 el olie

Bereiding:
Het zout en de bakpoeder door de bloem werken. Alle overige ingrediënten erbij en met de hand tot een soepel deeg kneden. Laat het deeg op een koele plaats 15 minuten tot rust komen. Het is nu klaar voor gebruik.

Bladerdeeg
Ingrediënten:
300 gr bloem
300 gr keiharde boter
wat water

Bereiding:
Zeef de bloem boven een kom. Leg de harde boter op de bloem en snij de boter met twee messen in stukken. Gooi de boter en bloem in een diepe kom, voeg er telkens een beetje water bij en maak er met behulp van een spatel een bal van. Gebruik niet meer water, dan hoog nodig is. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deel uit to een lap van een halve centimeter dik. Vouw de lap 6 keer dubbel en leg het deeg in een met bloem bestoven schaal. Laat een kwartier rusten. Rol het deeg weer uit op dezelfde manier en laat weer rusten. Herhaal de handeling nog een derde en laatste keer. Het is nu klaar voor gebruik.